24. Međunarodni zborski festival CRO PATRIA - propozicije

Propozicije 2020. & poziv zborovima (vokalnim sastavima) za sudjelovanjem

Dragi zborovođe, zborski pjevači, skladatelji, prijatelji zborske glazbe s posebnim zadovoljstvom pozivamo Vas i Vaše zborove u Split na 24. Međunarodni zborski festival “Cro patria” koji će se održati u Splitu  28. i 29. studenog 2020.

Imat ćete jedinstvenu priliku sudjelovati u izuzetnom natjecanju zborova, održati svoj koncert ili pjevati na Svetoj misi u prekrasnim crkvama Splita i okolice te sudjelovati na seminarima i radionicama te ostalim događanjima na samom početku Adventa.
Festival tradicionalno organizira Glazbena mladež Split (organizator/GMS) uz pokroviteljstvo predsjednika Republike Hrvatske (svi programi su u sklopu obljetnice 50 godina GMS), Ministarstva Kulture, Županije Splitsko-dalmatinske, Grada Splita, Turističke zajednice Grada Splita i Hrvatskog društva Skladatelja.

Festival je podijeljen u tri dijela: 

  1. Zborsko Natjecanje CANTICUM NOVUM s novim odabranim skladbama uz dodatni program.
  2. Seminari i radionice ZBORSKI INKUBATOR
  3. SPLIT PJEVA (revijalni program na otvorenim gradskim lokacijama, koncerti i pjevanje na misama)

Rezultati natječaja za nove skladbe 24. Međunarodnog zborskog festivala CRO PATRIA
Nakon što smo iz cijeloga  svijeta zaprimili rekordnih 27 novih skladbi (pod šiframa autora) za Natječaj za nove skladbe - 24. Međunarodni zborski festival CRO PATRIA, stručni žiri za odabir i ocjenu novih skladbi u sastavu dr. sc. Mirjana Siriščević (muzikologinja), Ivan Repušić (dirigent) i Ivan Božičević (skladatelj) donio je odluku o izvedbi 7 (sedam) novih skladbi na ovogodišnjem zborskom natjecanju:

1. nagrada / Zlatni Canticum novum  / GLORIA /  Vlado Sunko  (25 bodova)
2. nagrada / Srebreni Canticum novum / IN TE DOMINE SPERAVI / Blaženko Juračić (21 bod)
3. nagrada / Brončani Canticum novum / HALLELUJAH /  Bernadino Zanetti (20 bodova)

Ostale odabrane skladbe:

  • MAGNIFICAT / Milan Hibšer (18 bodova)
  • CANTATE DOMINO / Dominik Jakšić (18 bodova)
  • ANGELS, IN THE EARLY MORNING / Bernadino Zanetti (17 bodova)
  • OPEN SEA GLORIA AND PRAYER / Joris van der Herten (17 bodova)


Čestitamo nagrađenim skladateljima i onima čije su skladbe odabrane za izvedbu! 
Ostalima zahvaljujemo na sudjelovanju. 
Organizator će rezultate objaviti u programu festivala, stoga se pozivaju svi skladatelji da prisustvuju Večeri novih skladbi kako bi mogli preuzeti svoje nagrade. GMS nagrade neće slati poštom ili bilo kakvim oblikom dostave.
Skladbe će se izvoditi na večeri novih skladbi – CANTICUM NOVUM

 

POZIV ZBOROVIMA!

 

1. CANTICUM NOVUM

Pozivaju se zborovi i njihovi voditelji da iskažu interes za izvedbu novih skladbi.
GMS poziva skladatelje da preporuče ili imaju u vidu zbor ili vokalni sastav koji će izvoditi njihove skladbe. Ukoliko nemaju u vidu niti jedan sastav, Organizator će pokušati osigurati odgovarajući zbor za izvedbu. Skladatelji moraju biti svjesni, kako je naglašeno u pozivu za predaju novih skladbi, da je moguće da se skladba možda neće moći izvesti zbog izostanka interesa zborova za izvedbu.

Program Večeri novih skladbi će biti koncipiran na način da će svaki zbor izvesti odabranu/dogovorenu novu skladbu i kraći program iz hrvatske glazbene baštine (ili zborske tradicije zemlje iz koje zbor dolazi) do 10 minuta.
Direkcija GMS može zbog programske cjelovitosti dopustiti manje vremenske oscilacije trajanja programa.

Skladbe se u načelu izvode a-capella,  ali je dopuštena i klavirska pratnja ukoliko je skladba na taj način izvorno koncipirana.

Stručno povjerenstvo će dodijeliti nagrade; Zlatna, Srebrna i Brončana plaketa „Canticum novum“. najboljim skladateljima.

Zborovi se natječu za nagrade: Zlatna, Srebrna i Brončana plaketa „Katedrala“  stručnog žirija za najbolju izvedbu nove skladbe i pratećeg programa  te posebnu nagradu publike za najbolju izvedbu nove skladbe i pratećeg programa.

Novčane nagrade iznose 500,00 EUR najboljem skladatelju i 500,00 EUR najboljem zboru. Ostale nagrade ne uključuju novčani iznos. Organizator može dodijeliti i druge nagrade i priznanja ( npr najbolji debitantski zbor, najbolji mladi skladatelj, najbolji stihovi, ditigent i sl.)
Ove nagrade su opcionalne i ovise o prosudbi žirija.

Žiri za ocjenu izvedbi zborova biti će sastavljen od hrvatskih i međunarodnih stručnjaka te predstavnika organizatora (minimalno 3, maksimalno 5 članova).

Glazbena mladež Split kao organizator ne snosi troškove puta zborova. Organizator će nastojati osigurati smještaj (jedno noćenje) i prehranu ako to dopuste financijske prilike o čemu ćemo se na vrijeme dogovoriti sa zborovima i njihovim voditeljima.
Sva pitanja i eventualne probleme skladatelji, dirigenti, zborovi i organizator rješavat će dogovorno u dobroj vjeri.

VAŽNA EPIDEMIOLOŠKA NAPOMENA!

U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije (ili vaše želje) zborovi van Splita mogu nastupiti u online prijenosu, npr. iz nekog koncertnog prostora u svom gradu. 
Njihov nastup će se ravnopravno tretirati kao i nastup u živo.

2. ZBORSKI INKUBATOR

Organizator može organizirati i seminare, radionice, okrugle stolove i sl. U tom smislu za 2020. U načelu je planiran seminar vokalne tehnike i interpretacije naše proslavljene umjetnice Renate Pokupić. Planirano je da gđa. Pokupić radi sa jednim manjim komornim voklnim sastavom. 
POZIVAJU SE VOKALNI SASTAVI DA ISKAŽU INTERES.

Odabrani sastav neće snositi troškove radionice pod vodstvom gđe. Pokupić.
Odabrani vokalni sastav nakon radionice će u načelu održati koncert bez naknade.
U ovom dijelu programa nisu predviđene nagrade.
Sva pitanja i eventualne probleme skladatelji, dirigenti, zborovi i organizator rješavat će dogovorno u dobroj vjeri.

3. SPLIT PJEVA

Zborovi sudionici Natjecanja zborova imaju priliku održati svoj koncert ili pjevati na Svetim misama u prekrasnim crkvama Splita i okolice. Zborovi koji žele sudjelovati u ovom dijelu programa naznačit će to u svojoj prijavi.

Organizator će ih kontaktirati za dogovaranje detalja uz napomenu da ovakav program ovisi i o volji svećenika i lokalnih crkava.
Zborovi i vokalni sastavi  mogu sudjelovati samo u ovom dijelu Festivala. Izvođači ne ostvaruju pravo na novčanu naknadu.

Od 2016. godine Glazbena mladež Split uz suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Splita,  organizira poseban revijalni program na splitskoj Rivi ili u Đardinu.
Zborovi i vokalni sastavi  mogu sudjelovati samo u ovom dijelu Festivala. Izvođači ne ostvaruju pravo na novčanu naknadu.
U ovom dijelu programa nisu predviđene nagrade.

Sva pitanja i eventualne probleme skladatelji, dirigenti, zborovi, članovi žirija, gosti Festivala  i organizator rješavat će dogovorno u dobroj vjeri!

 

Prijave poslati na: info@gmsplit.hr

Kontakt: Marin Kaporelo 099 2130 984