CroPatria 2021

CRO PATRIA je jedinstveni festival koji promovira zborsko (duhovno) pjevanje i suvremeno zborsko stvaralaštvo te je prepoznatljivo mjesto susreta kvalitetnih vokalnih ansambala u interpretaciji zborskih djela suvremenih skladateljskih rukopisa.

Na posljednjim izdanjima festivala sudjelovali su zborovi, skladatelji, pjesnici i članovi ocjenjivačkih sudova iz Bosne i Hercegovine, Portugala, Španjolske, Filipina, Italije, Njemačke, Poljske, Crne Gore, Sjedinjenih američkih država, Slovenije, Litve, Mađarske, Srbije, Južnoafričke Republike i naravno Hrvatske.
Prethodna izdanja Festivala postala su važna i prepoznatljiva ne samo za grad Split, već i za cijelu regiju, što potvrđuje i dugogodišnje pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH, Grada Splita, županije splitsko-dalmatinske, Sveučilišta u Splitu, Studenskog Centra Split i, naravno, dugogodišnjeg partnera Glazbene mladeži Split - Turističke zajednice Grada Splita – bez čije podrške bi brojne manifestacije bile teško ostvarive.
Ovogodišnje izdanje festivala će se održati od 27.11 do 5.12.2021., te će, seminare i radionice te predstavljanja notnih i audio izdanja, na retrospektivnom koncertu 4.12.2021. u dvorani Medicinskog fakulteta Split, nastupati zborovi svih visokih glazbenih učilišta RH (Muzička akademija Zagreb, Institut za crkvenu glazbu KBF-a Zagreb, Umjetnička akademija Split, Muzička akademija u Puli, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Zbor studija glazbene umjetnosti u Mostaru - Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru).

Festival započinje radionicom za zborovođe i crkvene glazbe koja će se održati 27.11.2021. u dvorani fra Karla Balića – Franjevački Klerikat Split. Predavači su domaći stručnjaci iz područja vokalne glazbe, orgulja, improvizacije te crkvene glazbe i Svetog Pisma: Sara Dodig Baučić, Borna Barišić, Andro Čalo, don Ivan Urlić te fra Domagoj Runje.            

U subotu 4.12.2021. od 19:30 održat će se Retrospektivni  koncert u povodu 25. Cro Patrie, u dvorani Medicinskog fakulteta Split, na kojem nastupaju akademijski zborovi 

 • Muzička akademija Zagreb,
 • Institut za crkvenu glazbu KBF-a Zagreb,
 • Umjetnička akademija Split,
 • Muzička akademija u Puli,
 • Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku,
 • Zbor studija glazbene umjetnosti u Mostaru - Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.


U nedjelju 5.12.2021 od 12:00 sati u Dvorani Medicinskog fakulteta predstaviti će se notno izdanja i CD-a Sakralne skladbe I. pl. Zajca.

Sudjeluju: Muški zbor Instituta za crkvenu glazbu KBF-a Zagreb i Muzičke akademije u Zagrebu uz pratnju orkestra Umjetničke akademije u Splitu (orkestar pripremio mo. Hari Zlodre)

Solisti:   Marin Čargo, bariton, Emanuel Tomljenović, tenor, Roko Radovan, tenor
Klavir: Neven Boltek
Harmonij: Milan Hibšer
Dirigentica: Jasenka Ostojić


Od nedjelje, 28.11.2021. do petka 3.12.2021., provodit će se besplatni koncerti organizirani u suradnji Glazbene mladeži Split(i festivala Cro Patria kojeg organiziraju) i Turističke zajednice grada Splita – koncerti su zamišljeni kao adventski poklon građanima Splita. 

 • 28.11. od 11.30 Koncert romantičnih minijatura, Gotička dvorana Muzeja Grada Splita, Marina Ivanova, klavir

 
Od 30.11. do 5.12. u crkvi Sv. Frane

 • 30.11.2021., od 19.30  Splitski ženski zbor i Zbor franjevačkih bogoslova Provincije Presvetog otkupitelja

Borna Barišić, orgulje
Marija Bašić Markotić, flauta

 • 1.12.2021., od 19.30  Solisti i orkestar Umjetničke akademije u Splitu

Dirigent: mo. Hari Zlodre
Klavirska pratnja: Zoran Velić

 • 2.12.2021., od 19.30   VEČER SAKRALNIH SKLADBI

Ivona Bosančić Lasić, mezzosopran
Marko Lasić, bariton
Borna Barišić, orgulje
Ana Mandić, oboa

 • 3.12.2021., od 19.30  Zbor Akademije u Mostaru

Dirigentica: Katja Krolo Šarac
gosti: Goran Velić, tenor
Zoran Velić, klavir

 •  5.12.2021. od 17:00 sati  Cappela Odak Orgulje: Neven Boltek

Dirigentica: Jasenka Ostojić
 

 • 5.12.202120:00 h GZ Brodosplit Dirigent: Vlado Sunko

 
Zbog neizvjesne situacijom molimo Vas da pratite objave na  društvenim mrežama Glazbene mladeži Split gdje ćemo objavljivati eventualne promjene u rasporedu.